Mytteri betyder ulydighed. Mytteri er når flere underordnede i forening nægter at tage imod ordre fra en overordnet. Her anvendes der enten magt eller trusler om vold mod den overordnede. Mytteri er derfor et særligt udtryk, der anvendes indenfor militæret.
Mytteri er strafbart og straffes via den militære strafferet. Ifølge dansk lovgivning kan mytteri straffes med fængsel op til seks år. Er der tale om væbnet mytteri, så kan mytteri give fængsel på livstid.
Mytteri i Danmark
Mens mange automatisk tænker på det engelske skib HMAV Bounty, når der tales mytteri, så er der også danske eksempler på mytteri. Det er dog ikke nær så dramatisk som mytteriet på Bounty, hvor skibets kaptajn blev sat i en mindre båd af skibets besætning og efterladt.
Det seneste eksempel på mytteri i Danmark fandt sted i 1953 - så det er efterhånden ved at være nogle år siden, at der har været mytteri af særlig hård karakter.
I Danmark var der mytteri i Søgårdlejren den 16. november 1953. Her blev der gjort mytteri på baggrund af, at tjenestetiden blev forlænget fra 12 til 18 måneder efter krav fra NATO. Her stod forlængelsen af tjenestetiden til at påvirke 40% af de indkaldte.
I 2020 kom danske Frontex-mandskab i inden med beskyldninger om mytteri, da de nægtede af følge ordrer og tvinge flygtningebørn og ældre kvinder tilbage i vandet under en patrulje i Middelhavet. Frontex er EU's grænse- og kystvagtsagentur.
Sagen mod de danske soldater blev efterfølgende droppet, hvorved der ikke skete noget med anmeldelserne om lydighedsnægtelse ovenpå den kontroversielle episode, der var forsidestof i de danske medier i løbet af sommeren 2020.
Tak til avXperten
Til sidst vil vi gerne takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af elektronik i alle genrer. Se eksempelvis deres udvalg af alt lige fra en internet forstærker til et smart gaming tastatur eller måske et nyt smartwatch.